Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Βίζερ: Ασφαλής και ίσως συντηρητική εκτίμηση ότι χάθηκαν €200 δισ. την περίοδο Βαρουφάκη





Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση με την τακτική της 



προκαλούσε το Grexit ενώ ο Ομπάμα παρενέβαινε ενεργά για να μην υπάρξει εκτροχιασμός, αποκάλυψε ο τέως πρόεδρος του Euroworking GroupΑσφαλή και ίσως «συντηρητική» χαρακτήρισε ο Τόμας Βίζερ την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, την πρώτη περίοδο δηλαδή της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε 200 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών, ο κ. Βίζερ επιβεβαίωσε την εκτίμηση που είχε εκφράσει και πρόσφατα ότι δηλαδή λόγω της μεθόδου των διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μέχρι να συμφωνηθεί το 3ο μνημόνιο, η ελληνική οικονομία έχασε 200 δισ. ευρώ, σε διάλογο που είχε με τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά.

«Ας υποθέσουμε ότι επανεκκινεί η ελληνική οικονομία από το 2014 ή το 2015 και υπάρχει μια αναπτυξιακή πορεία έως το 2050 και το συγκρίνουμε αυτό με το πού είμαστε με τη σημερινή αναπτυξιακή πορεία έως το 2050 θα δείτε την ποσότητα παραγωγής που χάθηκε, τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Αυτό είναι το πραγματικό κόστος. Γι' αυτό λέω ότι ένα ποσό των 200 δισ. ευρώ είναι μια ασφαλής εκτίμηση, κάποιοι λένε ότι είναι συντηρητική» απάντησε ο κ. Βίζερ στο ερώτημα ποιο είναι το πραγματικό κόστος της περιόδου Βαρουφάκη για την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Τόμας Βίζερ, τέως πρόεδρος του Euroworking Group, παραδέχτηκε ότι το 2010 «η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι χρειαζόμασταν να έχουμε και το ΔΝΤ στο σχήμα (onboard)» και εξήγησε ότι ο βασικός λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε τεχνογνωσία στην Ευρωζώνη για τέτοιου είδους προγράμματα βοήθειας όπως το πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας.

Ο κ. Βίζερ περιέγραψε δύο περιστάσεις που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο Grexit το 2012 αλλά κυρίως το καλοκαίρι του 2015. Σημείωσε μάλιστα ότι η τακτική ενός τμήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 ήταν να «προκαλεί» το Grexit.

Ο Ομπάμα παρενέβαινε ενεργά

Ο τέως Αμερικανός υπουργός Οικονομκών Τζακ Λιου τηλεφωνούσε μέχρι και πέντε φορές την εβδομάδα στον τότε πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποκάλυψε ο Τόμας Βίζερ.

Ο κ. Βίζερ ομολόγησε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα «παρενέβαινε ενεργά» για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Βίζερ: Προληπτική γραμμή πίστωσης γιατί «η ζωή είναι ευκολότερη όταν έχεις ένα δίχτυ ασφαλείας»

Ο πρώην επικεφαλής του EWG τάχθηκε εμμέσως υπέρ της προληπτικής γραμμής πίστωσης μετά την τυπική έξοδο της Ελλάδας από το 3ο μνημόνιο με το επιχείρημα ότι «η ζωή είναι ευκολότερη όταν έχεις ένα δίχτυ ασφαλείας» αλλά πρόσθεσε ότι «αμφιβάλλει πολύ» για το κατά πόσον μπορεί να συμβεί τελικά, πιο απλά για το αν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θέλουν να τη δώσουν στην Ελλάδα -ως γνωστόν και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Παρά ταύτα ο κ. Βίζερ μνημόνευσε ότι θα υπάρξει το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer).

Μέχρι το 2021 η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν θα αλλάξει

Στα θετικά των παρεμβάσεων του κ. Βίζερ η δήλωση ότι είναι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες μετά τα stress test των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά τόνισε ότι δεν βλέπει χαμηλότερα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον ως το 2021.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα και στο τέλος θα μας δώσετε τα λεφτά»

Κληθείς από τον Αλέξη Παπαχελά να θυμηθεί ένα περιστατικό από τη θητεία του στο Euroworking Group, ο Τόμας Βίζερ είπε το εξής:

«Στις αρχές του 2015 ένα πρόσωπο που συνδεόταν με την ελληνική κυβέρνηση, δεν ήταν δηλαδή άσχετος με την ελληνική κυβέρνηση, ήρθε και μου είπε: "Δεν έχει νόημα να μιλάμε για προαπαιτούμενα. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα και στο τέλος θα μας δώσετε τα λεφτά". Εκεί κατάλαβα ότι έχουμε μπροστά μας ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό και ότι δύο διαδικασίες θα τρέχουν παράλληλα» σημείωσε ο κ. Βίζερ για τα πεπραγμένα της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα το 2015 και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αργύρης Παπαστάθης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου